Slavic Capitals in 2D

2013.

Arhivi glavnih gradova slavenskih zemalja pripremili su zajedničku putujuću izložbu pod nazivom Slavic Capitals in 2D / History of Slavic Capitals Through the Archive Materials (Slavenski glavni gradovi u 2D / Povijest slavenskih glavnih gradova kroz arhivsko gradivo) kao i popratni katalog izložbe.

Nositelj projekta je Forum slovanskih kultur (FSK) iz Ljubljane, a Državni je arhiv u Zagrebu zajedno s 12 arhiva glavnih gradova slavenskih zemalja, odnosno s arhivom Ljubljane, Sarajeva, Cetinja, Beograda, Skopja, Moskve, Varšave, Praga, Bratislave, Minska, Kijeva i Sofije, kao arhiv glavnoga grada Republike Hrvatske, sudionik u tome projektu.

Nakon što je bila svečano otvorena u sjedištu UNESCO-a u Parizu 6. svibnja 2013., izložba je u organizaciji Državnog arhiva u Zagrebu  u suradnji s Gradom Zagrebom postavljena u auli zagrebačke Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1 te svečano otvorena u četvrtak 12. rujna 2013. godine. Svečanosti otvorenja nazočili su direktorica Forum slavenskih kultura Andreja Rihter, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu Darko Rubčić i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin. Posebno za tu prigodu, tijekom otvaranja izložbe bila je izložena i Zlatna bula hrvatsko-ugarskoga kralja Bele IV.  iz 1242. godine.

Izložba je iz Zagreba otputovala u Cetinje te je svečano otvorena u Državnome arhivu Crne Gore u petak, 8 studenoga 2013. godine.

Ideja o izložbi temeljena je na arhivskome gradivu koje je pohranjeno u arhivima – sudionicima projekta kao i u srodnim institucijama. Na izložbi su predstavljeni arhivski izvori koji oslikavaju povijesni razvoj odnosno najvažnije odrednice u povijesti 13 slavenskih glavnih gradova.

Arhivi – sudionici projekta (abecednim redom):

  • Zagreb (Hrvatska): Državni arhiv u Zagrebu