Međunarodni dan arhiva 2018

U Hrvatskoj se ovogodišnji Međunarodni dan arhiva obilježava zajedničkom temom Godina 1968. u Hrvatskoj. Godina je to koja je u svjetskim razmjerima vrvjela raznim događanjima na svim poljima ljudske aktivnosti: političkom ali i širom društvenom; događanjima koja su mijenjala svakodnevnicu običnih ljudi, stoga je ove godine ona temom raznih europskih i svjetskih kulturno-umjetničko-znanstvenih priredbi.

Tim je povodom Državni arhiv u Zagrebu priredio izložbu Nastanak Države i Kraljevstva SHS, Reakcije iz Zagreba. Izložba je motivirana obilježavanjem stogodišnjice od stvaranja Države SHS i Kraljevstva SHS i nudi zanimljivu perpektivu ove povijesne situacije. Na izložbi su prikazane razne zanimljive reakcije Gradskog poglavarstva, Zagrepčana, pojedinaca i okupljene mase ljudi na nastale povijesne okolnosti. Na svečanom otvorenju 5. srpnja 2018.  o izložbi je govorila autorica Katarina Horvat i prof. dr. sc. Damir Agičić.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, pripremljena je i mala izložba učeničkih radova. Arhiv je uspostavio suradnju sa zagrebačkom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Učenici škole su nakon posjeta Arhivu, inspirirani viđenim dokumentima, govorila, Sanja Kostanjčar, profesorica povijesti u ŠPUD-u.