Zagrebačka enciklopedija Ivana Ulčnika

Katarina Horvat, Mihaela Topolovec, Branka Molnar

Zagrebačko arhivističko društvo, Državni arhiv u Zagrebu, Zagreb, 2007., 192 str.

Cijena: Rasprodano

Iz predgovora:

Ivan Ulčnik (1880. – 1963.), gradski porezni oficijal i porezni savjetnik zagrebačke gradske općine, jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Društva Zagrepčana, bio je ustrajni sakupljač fotografija i zapisa o gradu Zagrebu i njegovim stanovnicima.
Ulčnik je tijekom nekoliko desetljeća stvorio bogatu zbirku gradiva koju čini sedamnaest arhivskih kutija. Zbirka je izuzetno bogat ilustrativni izvor za proučavanje prošlosti grada Zagreba u 19. i prvoj polovini 20. stoljeća. Velika sistematičnost kojom je Ivan Ulčnik oformio ovu zbirku čini od nje svojevrsnu malu enciklopediju Zagreba. U zbirci nalazimo fotografije, razglednice, dopisnice, isječke iz novina te bilješke i komentare Ivana Ulčnika o svemu stoje znao o gradu Zagrebu i njegovoj prošlosti. Prikupljeno gradivo Ulčnik je grupirao u male cjeline, dao im naslove i složio abecednim redom. Bilješke i novinske izreske povezivao je u sveščiće, a fotografije i poštanske karte stavljao u platnene vrećice. Prilikom obrade zbirke u Državnom arhivu u Zagrebu i tijekom sastavljanja ove knjige u potpunosti smo poštivali Ulčnikov prvobitni poredak gradiva i njegovo nazivlje.
Ova knjiga sadrži cjelokupan analitički inventarni popis Ulčnikove zbirke i izbor fotografija iz njezina fundusa. Popis je obogaćen poveznicama kako bismo olakšali snalaženje istraživačima.
Želite li vidjeti unutrašnjost palače Buratti ili kako su Zagrepčani na Trgu bana Jelačića proslavili pedesetu obljetnicu burnih zbivanja iz 1848. godine? Možda ćete poželjeti posjetiti konjske utrke s banom Škrlcem 1913., sudjelovati u tjelovskoj procesiji s početka prošlog stoljeća ili osjetiti duh starog Zagreba… U svakom slučaju, pridružite nam se u otkrivanju Ulčnikove zbirke!  (B.M.)

Sadržaj:

  • Predgovor
  • Bilješke i novinski izresci
  • Fotografije i tiskovine
  • Članci Ivana Ulčnika objavljeni u reviji Zagreb