ZAGREB – GRADE DIVNI MOJ

Noć muzeja, 29. siječnja 2021.

  • Autorica koncepcije izložbe i deplijana: Željka Dmitrus
  • Autorica teksta deplijana i stručna suradnica: Sonja Galina
  • Pripremanje arhivskog gradiva: Sonja Galina
  • Fotografiranje i skeniranje arhivskog gradiva: Sonja Galina i Danko Rusan
  • Fotografije stradalog Državnog arhiva u Zagrebu: Mihaela Barbaric i Darko Rubčić
  • Dizajn i grafička priprema: Kristina Džepina – Bajić, Artikula studio j.d.o.o.
  • Tisak: Ars kopija d.o.o.

Zbog izvanrednih okolnosti u kojima smo se našli 2021. godine;  pandemije COVID-19 virusa i potresa u Zagrebu i Petrinji koji su ostavili traga na mnogim muzejima i ostalim baštinskim ustanovama, 16. Noć muzeja se održavala u digitalnom obliku pod nazivom Zadaće muzeja u uvjetima krize.

Državni arhiv u Zagrebu je prilagodio program aktualnoj situaciji i pripremio zanimljivu virtualnu izložbu Zagreb – grade divni moj posvećenu dvama razornima potresima koji su u zadnjih 140 godina pogodili Zagreb, onom iz 1880. koji možemo doživjeti iz fotografija te onom iz ožujka 2020. koji je svima još svježe sjećanje. Kratki ulomci doživljaja suvremenika praćeni fotografijama potresa iz 1880. približavaju nam taj događaj koji je imao dalekosežne posljedice na grad. Srušene zgrade se uklanjaju, oštećene obnavljaju, cijeli grad dobiva novu vizuru. Gradnja pokrenuta nakon potresa 1880. pretvorila je Zagreb u europsku metropolu. Potres iz ožujka 2020. također je oštetio brojne građevine. Nadamo se da će Zagreb, poučen ranijim iskustvom, i iz ovog potresa izaći još snažniji i ljepši.

Izložbu i deplijan financirali Ministarstvo kulture i Državni arhiv u Zagrebu.

Posebne zahvale: Muzeju “Kuća Šenoa” I voditeljici muzeja Jasmini Reis na ustupljenoj fotografiji Augusta Senoe, Agenciji CROPIX i Aleksandri Samardžić i Agenciji PIXSELL i Safeti Krupić Valent na ustupljenim fotografijama potresa u Zagrebu u ožujku 2020.