Projekt SIHeR 2.0.

Potpisom sporazuma o suradnji 11. travnja 2014. u Nedelišću dogovoren je projekt SIHeR 2.0. kao nastavak uspješne suradnje između Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor, Državnog arhiva za Međimurje, Zgodovinskog arhiva na Ptuju, Državnog arhiva u Varaždin i Državnog arhiva u Zagrebu.

Kao rezultat projekta nastala je izložba “Z vlakom čez mejo / Vlakom preko granice” koja je svečano otvorena 15. svibnja 2015. u prostorijama Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi prilikom čega je predstavljen i popratni katalog.

Izložba se temelji na prikazu gradiva koje arhivi čuvaju u svom fundusu i gradivu srodnih institucija, a koje se tematski odnosi na pruge koje prelaze preko današnje slovensko – hrvatske granice na području nadležnosti svih šest arhiva uključenih u projekt.

Urednici katalogu su Ana Tuk i Borut Batagelj, a autori izložbe i kataloga (abecedno) su Mihaela Barbaric, dr. Borut Batagelj, Ivan Fras, Katarina Horvat, Sabina Lešnik, Jasmina Sedmak, Gordana Šövegeš Lipovšek,  Ana Tuk, Hedvika Zdovc i Katja Zupanič.  Idejno rješenje plakata i grafičko oblikovanje kataloga osmislio je Damir Klaić.

Izložba je zamišljena kao putujuća te je obišla sljedeća mjesta: