Noć muzeja 2022.

Već tradicionalno posljednji petak u siječnju mjesecu,  17 put po redu, organizirana je Noć muzeja 2022. pod nazivom Muzeji -Između stvarnog i digitalnog.

U novonastalim okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika “adaptirale” na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima, primjetno je da se najveći dio događanja preselio u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj stoga se nadamo da će u budućim godinama se vratiti tradicionalni fizički oblik manifestacije.

Povodom Noći muzeja 2022. Državni Arhiv u Zagrebu pripremio je virtualnu izložbu  Suradnja Državnog arhiva u Zagrebu i Muzeja za umjetnost i obrt na primjeru izložbe Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole na temelju koje je predstavljena suradnja baštinskih ustanova i autora koncepcije izložbe dr. sc. Dragana Damjanovića. Izložba prikazuje i službenu procedura korištenja i posudbe arhivskog gradiva te raznovrsno arhivsko gradivo Državnog arhiva u Zagrebu koje je korišteno na izložbi o Hermanu. Autorica izložbe je Mihaela Barbaric, autorica idejne koncepcije Mirjana Gulić, a stručna je suradnica Sonja Galina.