Noć muzeja 2021.

Ovogodišnja šesnaesta Noć muzeja održava se 29. siječnja 2021. pod nazivom Zadaće muzeja u uvjetima kriza!
Najveći dio programa odvijao se putem digitalnih medija i prenosio  „uživo“ na gradske trgove i prostore, te gdje je to bilo moguće u ograničenom broju u stvarnom prostoru muzeja.
Novonastale okolnosti nametnule su niz pitanja od trena kada je cijeli svijet stao zbog pandemije korona virusa, a grad Zagreb je u ožujku pogodio katastrofalan zemljotres u kojem je stradala i kulturna baština. U prvim danima lockdowna, kulturne ustanove su, kao  i kompletno gospodarstvo i sve ostale djelatnosti, iskoristile digitalne kanale kako bi ostali povezani sa svojom publikom.To je podrazumijevalo kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti, nova tehnološka znanja i iskustva u kreiranju novih sadržaja ili prilagodbi postojećih, sve u svrhu plasiranja sadržaja publici.

Obzirom da je 2019. tema četrnaeste Noći muzeja bila posvećena digitalnoj budućnosti muzeja, može se reći  da je gotovo anticipirana digitalna stvarnost, koja se događa 2020. godine.

Državni arhiv u Zagrebu je ovogodišnji program prilagodio aktualnoj situaciji te je pripremio zanimljivu virtualnu izložbu Zagreb – grade divni moj posvećena dvama razornima potresima koji su u zadnjih 140 godina pogodili Zagreb, onom iz 1880. koji možemo doživjeti iz fotografija te onom iz ožujka 2020. koji je svima još svježe sjećanje. Kratki ulomci doživljaja suvremenika praćeni fotografijama potresa iz 1880. približavaju nam taj događaj koji je imao dalekosežne posljedice na grad. Srušene zgrade se uklanjaju, oštećene obnavljaju, cijeli grad dobiva novu vizuru. Gradnja pokrenuta nakon potresa 1880. pretvorila je Zagreb u europsku metropolu. Potres iz ožujka 2020. također je oštetio brojne građevine. Nadamo se da će Zagreb, poučen ranijim iskustvom, i iz ovog potresa izaći još snažniji i ljepši.