Noć muzeja 2018.

Ovogodišnja Noć muzeja održala se po trinaesti put u petak 26. siječnja 2018. s temom Muzeji i sport. Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja  i stvaranju nove muzejske publike

Državni arhiv u Zagrebu odlučio se potaknuti bavljenje sportom pozivom na šetnju. Razgledavanje šetnju čini zanimljivijom i lakšom te smo u Šetnji Zagrebom dokonog purgera prikazali Zagreb na starim fotografijama, u razdoblju od druge polovine 19. do kraja prve polovine 20. stoljeća. Neki prikazani prostori današnjem su šetaču možda neprepoznatljivi, druge je vrijeme odnijelo u nepovrat. Svaki od odabranih izložaka svjedoči o djeliću povijesti Zagreba i živo interpretira prostore pretvarajući ih u dio vizualne baštine i ukupne memorije ovoga grada.

U Noći muzeja 2018.  naš je arhiv posjetilo preko 850 posjetitelja koji su laganim hodom razbistrili um i tijelo, a razgledanjem uspostavili vizualnu komunikaciju s prošlošću Zagreba.