Noć muzeja 2017.

Dvanaestu godinu zaredom organizirana je Noć muzeja 2017., manifestacija koja je potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost te promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem i stvaranje nove publike. Ovogodišnja Noć muzeja održala se 27. sječnja 2017., a obilježila ju je tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Tim je povodom naš arhiv ugostio izložbu Državnog arhiva u Vukovaru Ruralno i sakralno graditeljstvo Vinkovaca i okolice, autora Tome Šalića i Mirele Baličević.

Na dvadeset panoa s nekoliko stotina fotografija popraćenih zapisima prikazano je bogatstvo stare graditeljske baštine Vinkovaca i vinkovačkog kraja od 18. stoljeća do danas.

Cilj izložbe je prikazati i upozoriti na stanje ruralnih i sakralnih objekata Vinkovaca i okolice jer arhitektura predstavlja uz tri dimenzije – širinu, visinu i dubinu, i četvrtu dimenziju – vrijeme odnosno kretanje potrebno da se arhitektura doživi “sa svih strana”. Upravo je ova izložba i zamišljena da se doživi četvrtu dimenziju koja prikazuje vrijeme od trenutka stvaranja do danas sa svrhom da se sačuva i zaštiti kulturna baština vinkovačkog kraja.

Izložbu je svečano otvorio Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, a u sastavu kulturno umjetničkog dijela programa nastupila je Muška vokalna skupina Sinovi atara,  Ženska plesna skupina Šumarice, solisti Ivan Grčić i Ivan Meković i tamburaši KUD-a Šumari iz Vinkovaca.