Kultura s kulturom

Kultura s kulturom je projekt u suradnji Državnog arhiva u Zagrebu i Knjižnice Prečko u kojem će se prezentirati fond Knjižnice Prečko te izložbe zagrebačkog arhiva informativno-dokumentarnog karaktera, nastale na temelju gradiva pohranjenog u Državnom arhivu u Zagrebu. Izložbe i ostale djelatnosti, održavat će se u prostoru knjižnice. Projekt je osmislila i inicirala Stjepana Skender, mag. bibl. uz podršku djelatnika Državnog arhiva u Zagrebu.

*Prva gostujuća izložba u sastavu projekta je Zagrebački biciklistički vremeplov autorice Mirjane Gulić. Izložbu i deplijan financiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Prvi put javnosti je bila prikazana 2019. godine. Cilj ove izložbe je potaknuti istraživanja vrijedne kulturne baštine koja se čuva u arhivima, muzejima i knjižnicama. Izložba se sastoji od sedamnaest panoa koji prikazuju razvoj bicikla, biciklizma i biciklističkih društava u Zagrebu. Nastala je u suradnji arhiva, Tehničkog muzeja, Muzeja grada Zagreba, Hrvatskog športskog muzeja i knjižnica. Povijesni prikaz se sastoji od originalnih fotografija od 1880. godine nadalje, pravila i voznih propisa, prvih biciklističkih utrka, dopisa društva biciklista Gradskom poglavarstvu o održavanju međunarodne utrke, znački Saveza hrvatskih biciklista.

Trajanje: 26. veljače do 31. ožujka 2021.

**Druga gostujuća izložba u sastavu projekta je Šetnja Zagrebom dokonog purgera, autorica Dubravke Čengić i Ivane Prgin. U mjesecu svibnju obilježavamo i Dan grada Zagreba, a ova izložba donosi povijesni presjek razvoja i izgleda grada Zagreba. Tema ove izložbe je Zagreb na starim fotografijama, a naziv izložbe, kao i koncepcija inspirirani su istoimenim prilogom koji je izlazio u Reviji Zagreb početkom 40-ih godina prošlog stoljeća.

Trajanje: 3. svibnja do 4. lipnja 2021.

***Treća gostujuća izložba u sastavu projekta je izložba Ostavine autorice Mirjane Gulić. Državni arhiv u Zagrebu na izložbi prezentira arhivsku građu iz svog fundusa kojom se prikazuje kako je u Zagrebu tekao ostavinski postupak. Tema je ilustrirana dokumentima u kojima su iskazane oporuke, ali i drugi dokumenti koji daju uvid u zakonsko reguliranje provedbe ostavinskog postupka te prikazuju duh vremena.

Trajanje: 7. prosinca 2021. do 7. ožujka 2022.

****Četvrta gostujuća izložba u sastavu projekta je izložba Fakultetsko dobro Maksimir autora Mirjane Gulić i Damira Validžića. Radi se o katastarskoj, zemljišnoknjižnoj, kartografskoj, građevinskoj dokumentaciji i gradivu uprave.

Trajanje: 27. srpnja do 7. listopada 2022.