Kliofest

Prvi  Kliofest organiziran je 2014. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Od tad se Festival povijesti, posvećen popularizaciji povijesne znanosti i srodnih struka, tradicionalno održava svake godine u drugome tjednu svibnja u NSK, ali i nekim drugim prostorima – Hrvatskom državnom arhivu, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Poljskoj kulturnoj udruzi Mikolaj Kopernik, kinu Tuškanac i dr. Broj posjetitelja i interes povjesničara za sudjelovanjem na Kliofestu neprestano raste. I nakladnici povijesnih knjiga pokazuju sve veće zanimanje za sudjelovanjem. Naime, sajam povijesne knjige od prvoga je Kliofesta neizostavan dio festivala – na tom sajmu nakladnici izlažu svoja izdanja s polja povijesti i srodnih znanosti, organiziraju predstavljanja knjiga i tribine.

S vremenom je rasla i međunarodna prepoznatljivost i vidljivost Kliofesta. Na njemu su sudjelovali brojni povjesničari iz dvadesetak zemalja – predstavljali su svoje knjige, govorili o knjigama drugih ili su pak sudjelovali na nekome od brojnih okruglih stolova koji su proteklih godina bili organizirani. Još je jedna dimenzija Kliofesta bila organiziranje izložbi povijesne tematike.

Državni arhiv u Zagrebu od 2016. godine povremeno sudjeluje na Kliofestu i na taj način promovira svoju nakladničku djelatnost i svoj obol povijesnim znanostima.