Dvorišta

The Courtyards

Projekt Dvorišta / The Courtyards, u organizaciji Katapult promocije i G.A.D. produkcije, pokrenut je 2014. s ciljem revitalizacije zagrebačkog Gornjeg grada. Vrata svojih dvorišta su u prvoj godini otvorili Staroslavenski institut u Demetrovoj, Meštrovićev muzej u Mletačkoj, jedno privatno dvorište u Opatičkoj ulici te naš uz Državni arhiv u Zagrebu.
Svako dvorište ima svoje tajne i svoje priče, a posjetitelji se pozivaju da ulaskom u dvorište dožive nezaboravno povijesno – kulturno iskustvo obogaćeno posebnim uređenjem, popratnom živom glazbom i gastronomskom ponudom.
Cilj projekta je kroz opušteno ljetno druženje i zabavu oživjeti stare zaboravljene priče Gornjeg grada.

Dvorišta / The Courtyards su zaživjela i narednih godina te se pretvorila u kultno i prvorazredno zagrebačko kulturno događanje te su postala nezaobilazan dio bogate turističke ponude grada Zagreba. Izražavamo zadovoljstvo što je dvorište zgrade našeg Državnog arhiva u Zagrebu – palače Erdödy-Drašković bitna karika ove turističke atrakcije.

Potres i pandemija 2020. zaustavila su mnoga događanja te je ista sudbina zatekla i Dvorišta / The Courtyards, međutim već naredne 2021. projekt je nastavljen te vjerujemo da će egzistirati još dugo vremena u budućnosti.

Državni arhiv u Zagrebu je od 2020. privremeno spriječen sudjelovati u projektu zbog iznimne oštećenosti zgrade u Opatičkoj ulici, ali vjerujemo da ćemo se nakon konstrukcijske i cjelovite obnove naše zgrade vratiti u projekt u punom sjaju.