Dan grada Zagreba 2016.

Predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo što Državni arhiv u Zagrebu, već drugu godinu zaredom, sudjeluje u obilježavanju Dana grada Zagreba u utorak 31. svibnja 2016.  i na taj način postaje dijelom zagrebačke turističke ponude! Ovogodišnjom manifestacijom povezano je više modela kulture; promoviranje pisane arhivske baštine u novoj dimenziji i suvremene umjetnost u dvorištu povijesne Palače! Tako su građani mogli osjetiti duh prošlosti preuzimanjem vlastitih Zagrebačkih domovnica kao što su nekad bile dodijeljivanje starim Zagrepčanima te usporediti svoju visinu s knjigama Imenka zavičajnika pomoću Knjigomjera!  Ovogodišnje obilježavanje je izazvalo velik interes u javnosti te je naš arhiv posjetilo i zatražilo personaliziranu domovnicu oko 600 osoba.

Pod motom Koliko ste „veliki“ purger/ica? odlučili smo pokloniti svim Zagrepčanima i onima koji se to osjećaju personaliziranu Zagrebačku domovnicu.  Obrazac Zagrebačke domovnice izrađen je prema izvornoj  Domovnici iz 1897. godine koju je izdavalo Gradsko poglavarstvo Zagreb, a koja je pohranjena u našem arhivu.

Posjetitelji su mogli otkriti i „koliko su veliki Purgeri“ pomoću Knjigomjera – jedinstvenog mjerača visine! Svojim radom i uslugama Knjigomjer su podržali Muzej grada Zagreba, tvrtka Acos i Nikola Mokrović!

Posjetitelji su mogli u dvorištu zgrade arhiva razgledati i skulpture iz serije Insecta akademskog kipara Janka Petrovića.

Petrović je diplomirao kiparstvo 2008. u klasi prof. Mire Vuce na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi.

Danas kada se mnogi okreću eklektičnim preuzimanjima inozemnih umjetničkih trendova, Petrović promatrajući prirodu traži ono sto su mnogi zanemarili: srž i bitak oblika. Promatranjem prirode opservira i percipira oblike, i prerađuje ih u duhu. Stoga su njegovi kipovi, te dragocjene stvari, na tragu otkrivanja života oblika. Izuzmu li se sve narative koje bismo željeli vidjeti u Petrovićevim kipovima, ostali bismo na površnom shvaćanju. I banalnom, dakako. To bi bila pseudo-interpretacija. Njegovi se kipovi mogu tumačiti jednostavno: oni su jezgra i ljuštura oblika. U njih prostor gotovo i ne ulazi; zatvoreni su u monolitne i kompaktne forme. To što predstavljaju insekte manje je važno. Da su to insekti, onda bi Petrovićeva skulpturalna stilistika bila ilustrativna i dekorativna, a to nije. On ulaže puno ozbiljnije napore. Iznenađujućom zrelošću za mladoga kipara, Petrović traži i nalazi smisao oblika. Sam ga interpretira. Stvara kombinacije i varijacije na temu, ne bi li u svemu što izradi, svakom kipu, u bilo kojemu materijalu ga odlučio izvesti, našao oblikovni smisao.

Ovogodišnje obilježavanje je zaokruženo izložbom Izbor iz Rara autorice Ines Brenko kojom je prikazana selekciju starih i rijetkih knjige pohranjenih u Knjižnici Arhiva, a koje imaju veliku vrijednost zbog svoje unikatnosti.