Svečano otvorenje izložbe Ostavine, 16. lipnja 2015.

U utorak, 16. lipnja 2015. u Državnom arhivu u Zagrebu svečano je otvorena izložbe Ostavine autorice Mirjana Gulić, više arhivistice i voditeljice II. odjela za sređivanje i obradu arhivskog gradiva Državnog arhiva u Zagrebu.

Izložba je postavljena povodom Međunarodnog dana arhiva 2015. kojeg od 2009. godine prigodnim programom obilježavaju sve arhivske ustanove u okviru hrvatske javne arhivske službe.

U nastojanju da svojom izložbenom djelatnošću potakne zanimanje javnosti za pisanu baštinu i njezin značaj za zagrebačku i hrvatsku kulturu i povijest, Državni arhiv u Zagrebu postavio je izložbu Ostavine na kojoj je prezentirano arhivsko gradivo koje ilustrira ostavinski postupak u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća.

Izloženo gradivo predočit raznolik će svu raznolikost, bogatstvo i vrijednost relevantnog arhivskog gradiva; od najstarije oporuke pohranjene u Arhivu iz 1636., oporuke bana Josipa Jelačića iz 1857. preko nasljednih očitovanja pojedinaca i ustanova te osmrtnica.

Lajtmotiv izložbe čine ostavinski postupci dvoje poznatih Zagrepčana, barunice Klotilde Buratti rođ. Vraniczany – Dobrinović i urbanista Milana Lenucija čijim zaslugama danas Zagrepčani i svi gosti Zagreba mogu uživati u poznatim gradskim znamenitostima, palači Dverce i Lenucijevoj potkovi.

Na izložbi je, uz ravnateljicu Arhiva, doc. dr. sc. Živanu Heđbeli, govorila Jadranka Liović Merkaš, sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Jožica Matko Ruždjak, predstavnica Hrvatske javnobilježničke komore i predsjednica Hrvatske javnobilježničke akademije te autorica izložbe Mirjana Gulić.

Uz otvorenje izložbe, program događanja je bio upotpunjen i promocijom nove mrežne stranice Državnog arhiva u Zagrebu koju je koju je predstavila Mihaela Barbaric, arhivistica specijalistica iz Državnog arhiva u Zagrebu.

Događanje je bilo obogaćeno nastupom kulturne promotorice izložbe Ivanke Mazurkijević i glazbene grupe Stampedo.

 

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter