Otvorena izložbe „Zagreb u doba Franje Josipa I (1848.-1916.). Uz stotu obljetnicu smrti Njegovog Carskog i Kraljevskog Apostolskog Veličanstva Franje Josipa I.“ u Državnom arhivu u Zagrebu

U Državnom arhivu u Zagrebu otvorena je 16. lipnja 2016. izložba Zagreb u doba Franje Josipa I (1848.-1916.). Uz stotu obljetnicu smrti Njegovog Carskog i Kraljevskog Apostolskog Veličanstva Franje Josipa I.

Na otvorenju su, uz ravnateljica Arhiva doc. dr. sc. Živanu Heđbeli, govorili Katarina Horvat, autorica koncepcije izložbe, mr. sc. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a izložbu je svečano otvorila Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskog kulturnog foruma.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Kvartet Kutnar koji je izvedbama Radetzkyjevog marša Johanna Straussa, valcera Na lijepom plavom Dunavu Johanna Straussa mlađeg i zagrebačkim starogradskim pjesmama Zagreb, Zagreb i Serbus Zagreb prigodno upotpunio događanje.

Izložba kojom se 2016. obilježava Međunarodni dan arhiva u Državnom arhivu u Zagrebu posvećena je obilježavanju obljetnice – stogodišnjice smrti cara i kralja Franje Josipa I. Tema Zagreb u doba Franje Josipa I. (1848.-1916.) nametnula se sama po sebi. Državni arhiv u Zagrebu je, kao arhiv nadležan za Zagreb i Zagrebačku županiju, upravo riznica arhivskog gradiva vezanog uz ovo razdoblje u povijesti grada Zagreba.

Razdoblje vladavine Franje Josipa I., koje je trajalo čak 68 godina, razdoblje je u kojem će se Zagreb razviti u pravo hrvatsko središte, a u tom će procesu u njemu nastati i moderno građansko društvo.

Izložba je koncepcijski zamišljena tako da je razdoblje vladavine Franje Josipa I. predstavljeno kao vremenski okvir u kojemu je kronološki prikazan razvoj Zagreba, s naglaskom na njegov komunalni i urbani razvoj, prikazom odabranih relevantnih fotografija, isprava i spisa. Kronološki razvoj Zagreba podijeljen je na vremenske cjeline određene trima posjetima Franje Josipa I. Zagrebu (1852., 1869., 1895.).

Sva tri kraljeva dolaska na izložbi prikazana su, osim relevantnim gradivom, navodima kroničara starog Zagreba, Dragutina Hirca, čiji se osobni fond čuva u fundusu Arhiva.

Izložba započinje proglasom Franje Josipa I. o preuzimanju kraljevske vlasti 1848. godine, a završava prikazom proklamacije Države Slovenaca, Hrvata i Srba, 1918. godine, koja simbolično uvodi Zagreb u novo razdoblje njegove povijesti.

Gradivo predstavljeno na ovoj izložbi čini samo mali dio bogatog arhivskog fundusa kojeg se može koristiti za istraživanje ove tematike. Na izložbi je zastupljeno arhivsko gradivo iz fonda Gradsko poglavarstvo Zagreb, Zbirke Ulčnik Ivan, Zbirke tiskovina, Zbirke fotografija, Zbirke Makanec Alfred, osobnih fondova Stjepana Radića, Ivana Peršića, Stjepana Delića, Dragutina Hirca i dr. Svrha ove izložbe je i da služi kao svojevrsni vodič po fundusu Arhiva, upućujući i motivirajući potencijalne istraživače na daljnje i detaljnije istraživanje ove teme korištenjem arhivskog gradiva.

Izložba je otvorena od 16. lipnja 2016. do 27. siječnja 2017.

 

 

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter