Otvaranje dvorišta palače Erdödy – Drašković

U želji da se što više otvori javnosti te predstavi svojim sugrađanima, Državni arhiv u Zagrebu otvorio je 26. ožujka 2015. vrata svojeg dvorište u nastojanju da građani Zagreba postanu svjesni svog arhiva i važnih dokumenta za povijest Zagreba i okolice koji se čuvaju u Arhivu i koji su svima dostupni.

Državni arhiv u Zagrebu smješten je u prekrasnoj gornjogradskoj palača Erdödy – Drašković u Opatičkoj 29 koja je sagrađena je na temeljima gradskih zidina iz 13. Stoljeća. Najstariji dokument pohranjen u Arhivu potječe upravo iz tog razdoblja, a radi se o ispravi iz 1258. kojom Bela IV. dodjeljuje građanima zagrebačkog Gradeca zemljište Svibje sa šumama i određuje obvezu plaćanja banu 200 pensa godišnje.

Državni arhiv u Zagrebu nastoji se otvaranjem dvorišta što više približiti svojim sugrađanima, izaći iz okvira svoje uobičajene djelatnosti te pozvati Zagrepčanke i Zagrepčane da i sami posjete zagrebački Arhiv i upoznaju se sa širokim spektrom djelatnosti koje Arhiv obavlja, te možda i potaknuti građane da poklone ili pohrane svoje vrijedne pisane ostavštine Arhivu kako bi neke buduće generacije mogle što bolje upoznati svo bogatstvo i raznolikost hrvatske metropole.

Svečano otvorenje dvorišta palače Erdödy – Drašković svojim su govorima uveličali dr. Snješka Knežević, renomirana povjesničarki umjetnosti i Kristijan Ugrina, poznati akademski glumac, dok je ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu, doc.dr.sc. Živana Heđbeli prigodnim riječima svečano otvorila dvorište palače. Otvorenje su svojim glazbenim nastupom uveličali i violinistica Katarina Kutnar i gitarist Lovro Peretić.

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter