Održan okrugli stručni stol: Ferdo Šišić i njegova knjižnica u Državnom arhivu u Zagrebu

U Državnom arhivu u Zagrebu je u petak 15. travnja 2016.  održan okrugli stručni stol pod nazivom Ferdo Šišić i njegova knjižnica u Državnom arhivu u Zagrebu, inicijatora i autora Radoslava Zaradića, arhivista Državnog arhiva u Zagrebu.

Na okruglom stolu su sudjelovali stručnjaci sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Državnog arhiva u Zagrebu i Hrvatskog državnog arhiva. Izlaganja na okruglom stolu bavila su se Ferdom Šišićem kao povjesničarem i javnim djelatnikom te njegovom ostavštinom koja je pohranjena u raznim institucijama, a posebno i njegovom vrlo vrijednom knjižnicom koja se nalazi u sastavu knjižnice Državnog arhiva u Zagrebu.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice, doc.dr.sc. Živane Heđbeli, govorili su dr.sc. Damir Agičić redoviti profesor na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, koji je bio i moderator Okruglog stola (Ferdo Šišić, sveučilišni profesor, znanstvenik i javni djelatnik), dr. sc. Tomislav Galović, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Medievistički profil Ferde Šišića (1869.-1940.)), Radoslav Zaradić, arhivist Državnog arhiva u Zagrebu (Knjižnica Ferde Šišića u Državnom arhivu u Zagrebu), dr. sc. Željko Holjevac, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Ferdo Šišić i ranonovovjekovna hrvatska povijest), doc. dr. sc. Marinko Vuković, upravitelj Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Ostavština akademika Ferde Šišića u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – arhivistički osvrt) te Ivana Kuhar, arhivistica Hrvatskog državnog arhiva (Ferdo Šišić u fondovima Hrvatskog državnog arhiva).

Skup je bio izuzetno dobro posjećen te se nakon izlaganja razvila živa diskusija između posjetitelja i izlagača na kojoj su se rasvjetljavala neka do sada nepoznata pitanja, kako iz života Ferde Šišića, tako i iz materije koja je bila predmet njegova izučavanja. Na kraju skupa Damir Agičić zaključio je da je ovaj okrugli stol dobar uvod u jedan veliki znanstveni skup koji se može organizirati 2019. godine, kada je obljetnica 150 godina od rođenja Ferde Šišića, a u koji se može uključiti više institucija. Predložilo se da na detaljnom popisivanju ostavštine i knjižnice Ferde Šišića sudjeluju studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji to mogu činiti i u sklopu izbornog kolegija koji bi se organizirao posebno u ovu svrhu.

PressCut_16592645-1

Vijenac, 28.4.2016.

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter