Odjel za zaštitu arhivskog gradiva izvan arhiva

Državni arhiv u Zagrebu, osim zaštite gradiva pohranjenog u njegovim spremištima, skrbi i o zaštiti arhivskog i registraturnog gradiva koje se nalazi izvan Arhiva. Nositelj tog zadatka je Odjel za zaštitu arhivskog gradiva izvan arhiva, većini možda poznatiji pod kolokvijalnim nazivom „Vanjska služba“.

Karta-nadleznostiZadatak Odjela je nadzirati zaštitu i čuvanje arhivskog i registraturnog gradiva na području nadležnosti Državnog arhiva u Zagrebu koje obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku županiju (izuzev gradova Vrbovec i Ivanić Grad i općina: Preseka, Rakovec, Gradec, Dubrava, Farkaševac i Kloštar Ivanić), kao i dio Krapinsko-zagorske županije, točnije, gradove Donja Stubica i Oroslavje te općine Gornja Stubica, Marija Bistrica i Stubičke Toplice.

Kategorizacijom stvaratelja utvrđuju se prioriteti u obavljanju redovnih stručnih nadzora, ali i politika preuzimanja gradiva u Arhiv. Danas Odjel u svojim evidencijama ima 1489 stvaratelja arhivskog gradiva od kojih je u prvu i drugu kategoriju razvrstano ukupno 600 stvaratelja prvenstveno javnog, ali i privatnog arhivskog gradiva čije djelovanje i funkcije pokrivaju sve aspekte suvremenog društva.

Krajnji cilj rada Odjela je preuzimanje sređenog i popisanog arhivskog gradiva u Arhiv u zakonski utvrđenom roku od 30 godina od nastanka gradiva. Također, Odjel organizira, te u suradnji s ostalim stručnim djelatnicima Arhiva, održava predavanja i seminare u svrhu izobrazbe djelatnika u pismohranama kao i ostalih osoba koje rade ili su odgovorne za poslove zaštite i upravljanja dokumentacijom.

Kontakt:
Odjel za zaštitu arhivskog gradiva izvan arhiva
tel. 01/4807 161, 01/4801 162, 01/4851 037
e-mail: maja.brunec@daz.hr, hrvoje.furnstein@daz.hrgorana.hrbud@daz.hr

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter