GOSTOVANJE IZLOŽBE OSTAVINE DRŽAVNOG ARHIVA U ZAGREBU U ARHIVU TUZLANSKOG KANTONA 19. SVIBNJA – 17- LIPNJA 2016.

Svečano otvorenje gostujuće izložbe „Ostavine“ Državnog arhiva u Zagrebu, u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, bilo je upriličeno u četvrtak, 19. svibnja 2016. u 18.00 sati u Arhivu Tuzlanskog kantona Tuzla, Bosna i Hercegovina.

Na izložbi „Ostavine“ prezentirano je arhivsko gradivo koje ilustrira ostavinski postupak u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Izloženo gradivo predočava svu raznolikost, bogatstvo i vrijednost relevantnog arhivskog gradiva; od najstarije oporuke pohranjene u Državnom arhivu u Zagrebu iz 1636., oporuke bana Josipa Jelačića iz 1857. preko nasljednih očitovanja pojedinaca i ustanova te osmrtnica. Dokumentima ostavinskih postupaka Kraljevskog sudbenoga stola u Zagrebu nakon smrti dvoje poznatih Zagrepčana Klotilde Buratti rođene barunice Vraniczany–Dobrinović i Milana Lenucija prikazani su postupak i vrste dokumenata koji se vode nakon smrti jedne osobe i tijekom ostavinskog postupka.

O izložbi je govorila autorica Mirjana Gulić, a prisutnima su se obratili mr. sc. Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, mr. sc. Eldina Ćustović, predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i dr. sc. Živana Heđbeli, ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu. Izložbu je otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli, mr. sc. Ivan Bandić.

Izložba „Ostavine“ gostovat će u Arhivu Tuzlanskog kantona do 17. lipnja 2016.

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter