Svečano otvorena izložba“Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo”, 3. prosinca 2015. u 18 sati u Državnom arhivu u Zagrebu

image00-3

Državni arhiv u Zagrebu organizirao je u četvrtak, 3. prosinca 2015. svečano otvorenje izložbe “Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo” nastale u okviru SIHeR 2.0, međunarodnog projekta slovenskih i hrvatskih arhiva; Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor, Zgodovinskog arhiva na Ptuju, Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje i Državnog arhiva u Zagrebu. Otvorenje je upriličeno u
u prostorima Državnog arhiva u Zagrebu, Opatička 29, Zagreb.

Izložba se temelji na prikazu gradiva koje arhivi čuvaju u svom fundusu i gradivu srodnih institucija, a koje se tematski odnosi na pruge koje prelaze preko današnje slovensko – hrvatske granice na području nadležnosti svih šest arhiva uključenih u projekt. Cilj izložbe je naglasiti važnost željeznice u povezivanju ljudi i prostora, nekad i danas, s refleksijom na situaciju u pograničnom prostoru i jačanju kolektivnih veza.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili doc. dr. sc. Živana Heđbeli, ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu, dr. sc. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskog arhiva Celje, Antonija Jergović, ravnateljica Ureda uprave HŽ Infrastrukture d.o.o., koautorica izložbe Katarina Horvat, voditeljica I. odjela za sa sređivanje i obradu arhivskog gradiva DAZG-a, dok je izložbu svečano otvorio dr. sc. Marko Rakovac, ministar savjetnik, privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.

U okviru kulturno-umjetničkog dijela programa nastupili su članovi Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Željezničar Zagreb, a potporu otvorenju izložbe pružio je i Klub željezničkih modelara Zagreb postavivši maketu željeznice kao popratni izložbeni postav i Vjekoslav Suton, član Kluba i dugogodišnji željezničar koji je ustupio privatne stvari.

Tijekom održavanja izložbe, od 3. prosinca 2015. do 29. siječnja 2016., Državni arhiv u Zagrebu organizirao je i Nagradnu pitalicu pod sponzorstvom HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Infrastrukture i Slovenskih željeznica. Izvlačenje pobjednika održat će se 29. siječnja 2016. za vrijeme Noći muzeja 2016. u Državnom arhivu u Zagrebu.

 

 

 

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter