Državni arhiv u Zagrebu u službi hrvatske kinematografije

  • Plakat serije Vjetrovi rata. Preuzeto s: http://www.booktopia.com.au/dvd-movies/the-winds-of-war/prod9344256005183.html

Istražujući dokumentaciju nastalu djelovanjem našeg Državnog arhiva u Zagebu, naišlo se na nekoliko zanimljivih spisa koji upućuju na suradnju raznih poduzeća za proizvodnju i distribuciju filma i Arhiva. Tako je tijekom 1950-ih i 1960-ih u više navrata posuđivano arhivsko i knjižno gradivo, čak i neki artefakti za potrebe snimanja filmova.

1. Film Bakonja fra Brne
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 222/1950.

Jadran film 28. veljače 1950. upućuje molbu Arhivu grada Zagreba za posudbom nekolicine starih knjiga za potrebe snimanja filma Bakonja fra Brne.

Radnja filma je smještena u dalmatinsko zaleđe 1870-ih gdje živjelo je mnogoljudno bratstvo Jerkovića, jedna od tzv. svetih loza koja je do tog doba dala već dvadesetičetiri fratra. Fra-Bakonja, izdanak loze Jerkovića, povede sa sobom u samostan na otoku Visevcu mladog i nestašnog Bakonju, jednog od svojih sinovaca. Bakonja svjedoči nepobožnom životu fratara…

Više o debitantskom dugometražnom filmu režisera Fedora Hanžekovića i snimatelja Oktavijana Miletića pogledajte ovdje.

2. Film Ne okreći se sine
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 293/1956.

Arhiv grada Zagreba posuđuje Jadran filmu 2. ožujka 1956. tintarnicu, knjige, novine i plan grada Zagreba iz razdoblja NDH za potrebe snimanja filma Ne okreći se sine.

Radnja se odvija oko zagrebačkog ilegalca, inženjera Nevena Novaka koji, nakon bijega na putu do Jasenovca, pokušava osloboditi i svog sina.

Film je poznat i po tome što je u njemu statirao bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Više o režiserskom uratku Branka Bauera pogledajte ovdje.

3. Film Noći i jutra
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 1333/1958.

Bosna film iz Sarajeva traži 1958. na posudbu novine iz doba NDH.

Radnja filma Noći i jutra inspirirana je stvarnim događajima vezanim uz Mostarski partizanski bataljon za vrijeme Drugog svjetskog rata. Protagonisti su pripadnici malog partizanskog odreda koji se našao opkoljen od nadmoćnog neprijatelja, i koji se odlučuju izvući tako što će se u civilnoj odjeći infiltrirati u grad koji vrvi njemačkim vojnicima.

Više o ovom ratnom filmu u režiji Pjera Mahrovskog i po scenariju Meše Selimovića pogledajte ovdje, ovdje i ovdje.

4. Film Bataljon 999
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 633/1960.

Arhiv grada Zagreb posuđuje Dubrava filmu 17. svibnja 1960. željeznu blagajnu s ključem za potrebe snimanja filma Bataljon 999 (originalni naziv Straffebataljon 999).

Radnja filma je fokusirana na situaciju u Njemačkoj u kasnoj fazi Drugog svjetskog rata.

Više o filmu režisera i scenarista Haralda Philippa pogledajte ovdje, ovdje i ovdje.

5. Film Abeceda straha
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 125/1962.

Historijski arhiv u Zagrebu posuđuje Jadran filmu 25. siječnja 1962. publikacije iz NDH za potrebe snimanja filma Abeceda straha.

Radnja se odvija oko mlade djevojke koja se zaposli u jednu obitelj koja surađuje sa nacistima kako bi ih špijunirala za partizane.

Više o ratnoj drami u režiji Fadila Hadžića pogledajte ovdje.

6. Film Rondo
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 645/1966.

Historijski arhivu u Zagrebu Jadran filmu posuđuje 200 knjiga za potrebe snimanja filma Rondo, te moli povratak knjiga s obzirom da je ugovoreni rok posudbe prošao.

Film Rondo je drama iz 1966. godine redatelja Zvonimira Berkovića, snimana u produkciji Jadran filma. Radnja filma se odvija oko odnosa troje prijatelja koji s vremenom postaje sve složeniji i počinje poprimati značajke ljubavnog trokuta.

Više o filmu pogledajte ovdje.

 

7. Film Drugovi
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 417/1963

Historijski arhiv u Zagrebu godine 1963. daje odobrenje srpskom filmskom poduzeću Avala Film iz Beograda da zbog potreba snimanja filma Drugovi može koristiti prostorije Arhiva i u istima postaviti filmsku opremu.

Film Drugovi [I Compagni] nastao je u režiji poznatog talijanskog redatelja Maria Monicellija 1963. godine i smatra se najboljim uratkom redatelja te jednim od najboljih talijanskih filmova iz 1960-ih. Radi se o povijesnoj drami, tipičanoj predstavnici tadašnjeg filmskog žanra Commedia all’italiana, rađenoj na humorističkom pristupu, a koja govori o ozbiljnim socijalnim temama.

Radnja prati prilike u tvornici tekstila u Torinu na prijelazu stoljeća i realno prikazuje sliku o svakodnevnim poteškoćama s kojima se radnici suočavaju.

Film je sniman u talijansko-francusko- jugoslavenskoj koprodukciji u tekstilnoj tvornici kraj Turina, a angažirani su poznati talijanski i francuski glumci od kojih se ističu Marcello Mastroianni, Bernard Blier i Annie Girardot.

Više o filmu pogledajte ovdje i ovdje.

8. Film Jana
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 435/1969

Jadran film traži dopuštenje za korištenje prostorija Historijskog arhiva u Zagrebu, konkretno Stare čitaonice koja bi poslužila kao glavna prostorija Komisije za rehabilitaciju.

Film Jana je drama iz 1970. godine, redatelja Rolfa Hädricha, snimana u njemačko-hrvatskoj koprodukciji (nacionalna televizija države Hessen Hessischer Rundfunk i Jadran film iz Zagreba). Uloge su tumačili i poznati hrvatski glumci Boris Buzančić, Pero Kvrgić i Hermina Pipinić.

Radnja filma se odvija u Čehoslovačkoj za vrijeme Staljina gdje Jana pokušava razjasniti sumnjive okolnosti smrti svog supruga koje su zataškane zbog interesa države.

Više o filmu pogledajte ovdje i ovdje.

 

9. Film Sam čovjek
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 1016/1969

Radio televizija Zagreb traži dopuštenje za najam prostorija Historijskog arhiva u Zagrebu za potrebe snimanja filma Sam čovjek.

Film Sam čovjek je drama iz 1969. godine, ekranizirani istoimeni roman poznatog hrvatskog književnika, pjesnika i proznog pisca Ive Kozarčanina. Prema dostupnim podacima vidljivo je da 1968. snimljena dramska serija Sam čovjek u četiri epizode, pa se pretpostavlja da je kasnije iz serije napravljen film. Film je poznat i po ranim glumačkim ostaverenjima Inge Appelt i Rade Šerbedžije.

Radnja filma prati traumatično djetinjstvo malog Valentina kojem umire majka i nastavak života uz oca, samoživog trgovca i predstavnika ranog kapitalizma. Sav taj unutarnji svijet malog Valentina, ranjenog okrutnom stvarnošću, dan je u nizu slika koje su kronologija njegova života i zanimljivih likova koji ga okružuju.

Više o filmu pogledajte ovdje i ovdje.

 

10. Film Žmigavci velegrada
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 763/1969

Radio televizija Zagreb traži dopuštenje za korištenje prostorija, prvenstveno dvorišta Historijskog arhiva u Zagrebu za potrebe snimanja filma Žmigavci velegrada.

Žmigavci velegrada, muzička komedija iz 1969. godine, afirmirala je Dubravka Pitzka, poznatog filmskog režisera.

Radnja filma prati traumatično djetinjstvo malog Valentina kojem umire majka i nastavak života uz oca, samoživog trgovca i predstavnika ranog kapitalizma. Sav taj unutarnji svijet malog Valentina, ranjenog okrutnom stvarnošću, dan je u nizu slika koje su kronologija njegova života i zanimljivih likova koji ga okružuju.

Više o filmu pogledajte ovdje

 

 

11. Film Vjetrovi rata
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 203/1981

Jadran film traži dopuštenje za korištenje prostorija Historijskog arhiva u Zagrebu za potrebe snimanja američka TV serije Vjetrovi rata. Poplarna serija snimana je u koprodukciji s Paramount Pictures tijekom 1981. i 1982. u Hrvatskoj, a  u glavnim ulogama pojavile su se  zvijezde holivudske A produkcije Robert Mitchum i Ali MacGraw. Za vrijeme snimanja bilo je angažirano i nekoliko hrvatskih glumaca od kojih je najpoznatiji Žarko Potočnjak. Radnja serije prati život dvije američke obitelji uvučene u globalne događaje nastale ulaskom SAD-a u 2. svjetski rat. Vjetrovi rata su 1983. osvojili tri televizijske nagrade Emmy među kojima i onu za najbolju seriju.

Više o seriji na na http://www.imdb.com/title/tt0085112/

 

 

12.Film Poglavlje iz života Augusta Šenoe
HR-DAZG-bb Državni arhiv u Zagrebu, spis br. 203/1981.

Radiotelevizija Zagreb upućuje molbu Historijskom arhivu u Zagrebu u kojem traži korištenje prostorija Arhiva za potrebe snimanja TV filma pod radnim nazivom  „Život Augusta Šenoe“.

Biografsku dramu koja prati život jednog od najpoznatijih hrvatskih pisaca, Dramski program TV Zagreb snimio je 1981. povodom 100. godišnjice smrti Augusta Šenoe, u režiji Rudolfa Sremeca, a scenarij su napisali  Nedeljko Fabrio i Dubravko Jelacic-Bužimski.

Zanimljivo je za napomenuti da je August Šenoa tijekom svog života i profesionalno bio vezan za naš Arhiv; naime Zagrebačko gradsko vijeće 1863. povjerilo je posao sređivanja i popisivanja svog arhiva upravo Šenoi koji je obavljao dužnost gradskog bilježnika.

Više o filmu na http://www.imdb.com/title/tt0083363/ i http://mojtv.hr/film/23316/poglavlja-iz-zivota-augusta-senoe.aspx

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter