DAN GRADA ZAGREBA U DRŽAVNOM ARHIVU U ZAGREBU UTORAK, 31. SVIBNJA 2016.

knjigometar_pozivnica-page-001

Pod motom Koliko ste „veliki“ purger/ica? Državni arhiv u Zagrebu otvorio je svoja vrata u Opatičkoj 29 i građanima do 19 sati i poklanjao svim Zagrepčanima i onima koji se to osjećaju personaliziranu Zagrebačku domovnicu.  Obrazac Zagrebačke domovnice izrađen je prema izvornoj  Domovnici iz 1897. godine koju je izdavalo Gradsko poglavarstvo Zagreb, a koja je pohranjena u Državnom arhivu u Zagrebu.

Posjetitelji su mogli otkriti i „koliko su veliki Purgeri“ pomoću Knjigomjera – jedinstvenog mjerača visine! Svojim radom i uslugama Knjigomjer su podržali Muzej grada Zagreba, Acos i Nikola Mokrović!

Za posjetitelje je organiziran i razgled skulptura iz serije Insecta akademskog kipara Janka Petrovića u dvorištu zgrade Državnog arhiva u Zagrebu, palači Erdödy-Drašković koje će biti postavljene do 31. listopada 2016. Također su mogli razgledati i izložbu „Izbor iz Rara“, selekciju starih i rijetkih knjige pohranjenih u Knjižnici Arhiva koje imaju veliku vrijednost zbog svoje unikatnosti.

Državni arhiv u Zagrebu, već drugu godinu zaredom, sudjeluje u obilježavanju Dana grada Zagreba i na taj način postaje dijelom zagrebačke turističke ponude! Proslava 2015. godine izazvala je veliku zainteresiranost u javnosti te bilježi više od 220 posjetitelja za koja su bila organizirana stručna vodstva po Arhivu i upoznavanje s radom naše ustanove.

Predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo što je naša manifestacija za Dan grada Zagreba 2016. izazvala veliko zanimanje kod građana, prijatelja i posjetitelja grada Zagreba. Posjetilo nas je oko 500-tinjak građana, te je izdano oko 1500 Zagrebačkih domovnica.

Ovogodišnjom manifestacijom povezali smo više modela kulture; promovirana je pisana arhivska baština u novoj dimenziji i suvremenu umjetnost u dvorištu povijesne Palače!

Tako su građani mogli osjetiti duh prošlosti preuzimanjem vlastitih Zagrebačkih domovnica kao što su nekad bile dodijeljivanje starim Zagrepčanima te usporediti svoju visinu s knjigama „Imenici zavičajnika“ pomoću Knjigomjera!  A dvorište palače Erdödy-Drašković nastanili su buboliki oblici – zanimljive skulpture akademskog kipara Janka Petrovića!

Čestitamo svima koji su „postali Purgeri“ u prekrasnom ambijentu gornjogradske palače u Opatičkoj 29!

 

 

 

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter