Arhivalija srpanj 2019

HR-DAZG-866 Zbirka fotografija, sign. 1036

„Tokom 70-ih i 80-ih godina je kupalište na Savi zanemarivano i rađeni su tek sitniji popravci (uz veću obnovu za Univerzijadu 1987.) i s početkom 90-ih su učestale rasprave treba li Zagrebu takvo kupalište (obzirom da se u međuvremenu otvorio SRC Jarun) i ima li Zagreb sredstva za njegovo održavanje.

Poklonici starog kupališta kao i žene, poklonice nudističkog sunčanja na odvojenom dijelu, tzv. Babinjaku, pisali su peticije gradu i organizirali proteste, međutim to nije nailazilo odjeka u gradskoj upravi. Naposlijetku je 1993. godine došlo do požara koji je uništio veći dio kupališta (dijelovi preostali nakon požara su srušeni 1996.) i danas je gotovo nemoguće raspoznati mjesto gdje se kupalište nalazilo (zapadno od pizzerije Stara Sava) jer je od njega ostalo tek jedno sidrište nekadašnje splavi.

Kupalište na Savi je važan dio zagrebačke povijesti i njegovo postojanje bi trebalo obilježiti na neki prikladan način, dok je kupanje na Savi ipak stvar prošlosti i Zagrepčani su se preorijentirali na čišće i ugodnije plaže na Jarunu i Bundeku.“

Izvor: https://mapiranjetresnjevke.com/kvartovi/knezija/kupaliste-sava/

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter