9. lipnja – Međunarodni dan arhiva 2016. – Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu

Plakat webMeđunarodni dan arhiva 9. lipnja u svijetu se obilježava od 2008., a u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. Za datum obilježavanja Međunarodnog dana arhiva izabran je dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stmčnu suradnju arhivskih i dmgih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta. Stoga arhivi na svoj međunarodni dan svake godine odgovarajućim programima nastoje sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznavati lokalne, područne i nacionalne zajednice u kojima djeluju, a Međunarodno arhivsko vijeće nastoji sveukupnu svjetsku javnost upoznavati s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima koji su povjereni na skrb arhivskim stmčnjacima.

Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj prigodnim programima obilježavaju sve arhivske ustanove u okviru hrvatske javne arhivske službe, Hrvatsko arhivističko društvo i resorno Ministarstvo kulture RH. Premda su vrata arhiva uvijek otvorena za korisnike različitih profila, toga dana svake godine arhivske ustanove u Hrvatskoj pozivaju sve građane da uđu u arhive kao posjetiteljice organiziraju prigodne izložbe, predavanja, radionice i skupove, predstavljaju svoja izdanja i organiziraju druge promotivne aktivnosti.

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj je Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu. Tema je povezana s ovogodišnjim obilježavanjem 25. obljetnice početka agresije na Hrvatsku i obrambenog Domovinskog rata. Ona u kontekstu suvremene hrvatske povijesti ponovo svraća pažnju na kršenje međunarodne Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba i na stradanja arhivskoga gradiva i hrvatskih arhiva tijekom ratne agresije na Hrvatsku.

Uz programe koje će pojedine ustanove prirediti za obilježavanje Međunarodnog dana arhiva, zajedničkom koordinacijom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog arhivističkog društva, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Hrvatskog državnog arhiva i svih područnih državnih arhiva, bit će objavljen poziv građanima koji privatno posjeduju gradivo javnog ih privatnog karaktera o Domovinskom ratu, da takvu dokumentaciju tijekom tjedna od 6. do 10. lipnja 2016. anonimno ili pod osobnim imenom i prezimenom donesu i predaju u nadležni područni državni arhiv, u Hrvatski državni arhiv ih Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Radi se o važnom segmentu memorije o Domovinskom ratu sadržane u gradivu koje je još uvijek vrlo disperzirano i nepoznato, a prijeti mu zagubljenje i uništenje. Poziv za prikupljanje navedenog gradiva otvorenje do kraja obljetničke 2016. godine, ali i nadalje.

U nekim arhivima u Hrvatskoj i u svijetu programi se i nadalje povezujus nastavkom višegodišnjeg obilježavanje stote obljetnice Prvog svjetskog rata, dok su u drugima programi povezani s lokalnim, područnim ili nekim dragim prigodnim temama kroz vlastite programe i u suradnji s dragim srodnim ustanovama i organizacijama.

Akcija prikupljanja gradiva iz razdoblja Domovinskog rata

Izvor Hrvatsko arhivističko društvo

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter