Raspjevana hrvatska pjevačka društva

pjevacka_drustva_plakatRaspjevana hrvatska pjevačka društva iz fondova Državnog arhiva u Zagrebu
Studeni 2006.

Autorice izložbe: Mirjana Gulić i Irena Kamenarović – Tonković

Dizajn plakata: Sebastian Tišlar

U Državnom arhivu u Zagrebu pohranjeni su fondovi pjevačkih društava s područja Zagreba, odnosno Šestina, te fond Hrvatski pjevački savez koji sadrži dio arhivskog gradiva koje se odnosi na pjevačka društva koja su djelovala na prostoru Hrvatske, među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Boki Kotorskoj i SAD–u. Pjevačka društva djelovala su po zakonima o društvima, udruženjima i pravu okupljanja.

Izloženo arhivsko gradivo nastalo je tijekom druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. Prikazani programi, pozivnice, plakati, pravila, festivali, smotre, svjedoče o brojnosti i djelovanju pjevačkih društava, o raznolikosti društava, počevši od strukovnih do seljačkih, o repertoaru od zahtjevnih glazbenih djela u kojima su sudjelovali svi, počevši od amaterskih udruženja, profesionalnih kazališnih glazbenika, koralista zagrebačke katedrale do učenika i profesora Musikvereina/Hrvatskog glazbenog zavoda, a kasnije orkestra i solista Hrvatskog narodnog kazališta.

Najstarije izloženo gradivo Pravila su Hrvatskog pjevačkog društva “Kolo” iz 1862. godine, zatim plakat i program svečanog koncerta održanog prigodom otvorenja Sveučilišta 1874. godine. Iako je gradivo fragmentarno sačuvano, prikazano je ono koje zorno ilustrira nastanak prvih pjevačkih društava, osnivanja novih, repertoar i dirigente te prigode za nastupe. Zastupljeni su hrvatski skladatelji gotovo svih stilova i razdoblja, od srednjovjekovnih crkvenih, renesansnih, baroknih, klasicizma, romantizma i skladatelja moderne. Izvodili su Čajkovskog, Shuberta, Verdija, Bethovena, Bacha, Wagnera, Berlioza, Puccinija, Smetanu, Handla, Korsakova. Na repertoaru su bile staroslavenske crkvene pjesme, duhovne kompozicije, requiem, oratorije, mise, opere, harmonizirane narodne pjesme te pjesme pisane za zborove prema narudžbi. Najizvođenije su bile najnovije skladbe mladih hrvatskih autora odnosno narodne pjesme u njihovoj obradi, simfonizirani folklor Baranovića, Širole, Dugana, Dobronića, D. Pejačević, Gotovaca, odnosno nezavisnih autora: Dugana mlađeg, Žganeca, Grgoševića, Matza, Pozaića, Špoljara, Cipre, Stahuljka, Krnica, zatim prigodne narodne pjesme harmonizirane i obrađene, izvorne skladbe (popevke), folkloristički i moderni plesovi na narodne motive te šaljive pjesme.

Izložba je bila postavljena u Državnom arhivu u Zagrebu u razdoblju od studenog 2006. do svibnja 2007. godine.

Izbor iz postava:

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter