Potres u Zagrebu

U nizu potresa u nedjelju 22. ožujka 2020. godine, Državni arhiv u Zagrebu pretrpio je teška oštećenja zgrade na adresi Opatička 29. Palača u Opatičkoj, u kojoj se nalazi Državni arhiv u Zagrebu, zaštićeni je spomenik kulture te se zbog svoje povijesne i umjetničke vrijednosti vanjskog dijela, ali i unutrašnjosti, nalazi pod posebnom zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29 – Demetrova 17, nepokretno kulturno dobro.
Palača se sastoji od dva objekta: starije dvokatne barokne palače čije je pročelje većim dijelom okrenuto prema Tuškancu i kasnije prigrađene ugaone jednokatnice u klasicističkom stilu s pročeljima prema Opatičkoj i Demetrovoj ulici. Objekti su međusobno spojeni i zajedno zatvaraju dvorište nepravilnog, trapezoidnog oblika. Nakon snažnih potresa, urušio se dimnjak i time uništio krov koji je bio obnovljen 2011./2012.

Građevna povijest palače u Opatičkoj 29 nije u potpunosti poznata, ali se prema dostupnim podacima pretpostavlja da je starija kasnobarokna dvokatnica izgrađena na zapadnom gradskom bedemu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, u vrijeme vlasnika Aleksandra Erdödya.
Drugi objekt, ugaona klasicistička jednokatnica, podignut je između 1835. i 1840. godine, kad je vlasnikom postao grof Franjo Drašković pa su tada vjerojatno obje zgrade povezane u jedan kompleks. Ugaona jednokatnica se po stilskim karakteristikama pripisuje arhitektu Bartolu Felbingeru, jednom od najznačajnijih zagrebačkih graditelja prve polovice 19. stoljeća.
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Zagreba donio je 28. ožujka 1963. godine rješenje kojim su zgrade u Opatičkoj 29 i Demetrovoj 15 proglašene spomenikom kulture.
2019./2020. Ministarstvo kulture odobrilo je obnovu i restauraciju dijela vanjske fasade, a koji je obuhvatio dio od ugla Opatičke i Demetrove do glavnog ulaza na Opatičkoj. Obnova ostatka vanjskog dijela fasade planirala se sukcesivno, prema dostupnim financijskim sredstvima. Tek što su se maknule skele s obnovljenog dijela fasade, zadesio nas je potres. Nova fasada je jedini vanjski dio koji nije pretrpio posljedice niza potresa (ovo što se vidi na fotografiji odlomljeno je sa starog dijela fasade i krova).

U potresu su znatno oštećene uredske prostorije u starom i novom dijelu palače, hodnici i spremišni prostori u kojima se čuva arhivsko gradivo te stara čitaonica.


Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter