Potres 29. prosinca 2020.

Uslijed razarajućeg potresa magnitude 6.2 prema Richteru koji je u utorak 29. prosinca 2020. godine s epicentrom kod Petrinje pogodio središnju Hrvatsku, ponovno je stradala zgrada Državnog arhiva u Zagrebu u Opatičkoj 29, palača Erdödy – Drašković, zaštićeno pojedinačno kulturno dobro. Tako je zgrada, na kojoj je štetu znatnih razmjera uzrokovao tzv. “zagrebački potres” iz ožujka 2020., dodatno devastirana, a posljedice potresa su vidljive na već postojećim oštećenjima, dok su nastala i nova oštećenja u vidu pukotina na zidovima, stropovima,  svodovima i lukovima zgrade. U razdoblju nakon potresa u ožujku izvršena je hitna sanacija zgrade prema uputama nadležnih službi te su postavljani potporni stupovi kako bi se osigurala stabilnost strukturno oštećenog zapadnog dijela zgrade. Iz ugroženih spremišnih prostora obavljeno je izmještenje dijela arhivskog gradiva na novu lokaciju (oko 2200 d/m). Uslijed novonastalih izvanrednih okolnosti i aktualnih seizmičkih aktivnosti,  nastavit će se s daljnjim izmještenjem arhivskog gradiva te ovim putem obavještavamo korisnike da određeni dio izvornog arhivskog gradiva privremeno neće biti fizički dostupan za korištenje.

Čitaonica Državnog arhiva u Zagrebu nastavlja s redovnim radom, a prema posebnoj organizaciji sa smanjenim brojem  korisnika u prostoru uslijed pandemije virusa COVID-19.

Molimo da sve upite i zahtjeve šaljete isključivo elektroničkom poštom na e-mail adresu info@daz.hr te će Vas naši djelatnici povratno kontaktirati i obavijestiti o daljnjim postupcima!“

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter