17. NOĆ MUZEJA – IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG, 28. SIJEČNJA 2022.

VIRTUALNA IZLOŽBA “SURADNJA DRŽAVNOG ARHIVA U ZAGREBU I MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT NA PRIMJERU IZLOŽBE HERMAN BOLLÉ – GRADITELJ HRVATSKE METROPOLE”

Državni arhiv u Zagrebu pripremio je virtualnu izložbu pod nazivom “Suradnja Državnog arhiva u Zagrebu i Muzeja za umjetnost i obrt na primjeru izložbe Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole” na temelju koje je predstavljena suradnja baštinskih ustanova i autora koncepcije izložbe dr. sc. Dragana Damjanovića. Izložba prikazuje i službenu procedura korištenja i posudbe arhivskog gradiva te raznovrsno arhivsko gradivo Državnog arhiva u Zagrebu koje je korišteno na izložbi o Hermanu Bolléu.

Izložba o Hermanu Bolléu odabrana je jer se radi o projektu koji predstavlja važan doprinos području povijesti umjetnosti i arhitekture te općenito kulturnoj i muzejskoj sceni Hrvatske.Izložba je polučila velik interes, čemu svjedoči brojka od 17 000 posjetitelja i činjenica da su i hrvatska i engleska verzija kataloga bile rasprodane još za vrijeme trajanja izložbe.

Namjera izložbe bila je prikazati velik doprinos Bolléa izgradnji i arhitekturi grada Zagreba na kraju 19. i početku 20. stoljeća. U periodu od 50 godina, koliko je živio u Zagrebu, Bollé je restaurirao gotovo sve sakralne objekte te je pararelno uz rad na restauraciji starih spomenika izgradio mnogo novih građevina koje su postale sastavni dio tadašnje urbane gradnje, a danas čine glavne elemente vizure grada Zagreba.

Dodatnu vrijednost našem projektu predstavlja izlaganje dr. sc. Dragana Damjanovića koji se osvrnuo na inspiraciju za temu svoje izložbe, na namjeru i značaj izložbe, na pregled i selekciju relevantnog arhivskog gradiva Državnog arhiva u Zagrebu te na suradnju s djelatnicima našeg arhiva.

Ovim putem zahvaljujemo dr. sc. Draganu Damjanoviću na odazivu i suradnji, Muzeju za umjetnost i obrt na ustupljenoj foto-dokumentaciji te Kristini Džepini – Bajić na izuzetnom angažmanu kako bi naša priča bila savršeno vizualno predstavljena.

  Intervju: dr. sc. Dragan Damjanović

Autorice izložbe: Mihaela Barbaric, Sonja Galina i Mirjana Gulić
Suradnici: Dragan Damjanović i Antonija Dejanović (Muzej za umjetnost i obrt)
Tekstovi: Mihaela Barbaric i Sonja Galina
Digitalizacija i priprema materijala: Mihaela Barbaric i Sonja Galina
Snimanje i tehnička priprema: Danko Rusan
Grafička priprema: Kristina Džepina – Bajić, Artikula studio j.d.o.o
Lektura i korektura: Mirjana Gulić

Podijelite...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter