16. NOĆ MUZEJA 2021.

Zbog izvanrednih okolnosti u kojima smo se našli;  pandemije COVID-19 virusa i potresa u Zagrebu i Petrinji koji su ostavili traga na mnogim muzejima i ostalim baštinskim ustanovama, ovogodišnja 16. Noć muzeja se održava u digitalnom obliku pod nazivom Zadaće muzeja u uvjetima krize.

Program smo prilagodili aktualnoj situaciji i pripremili zanimljivu virtualnu izložbu Zagreb – grade divni moj posvećena dvama razornima potresima koji su u zadnjih 140 godina pogodili Zagreb, onom iz 1880. god. koji možemo doživjeti iz fotografija te onom iz ožujka 2020. god. koji je svima još svježe sjećanje. Kratki ulomci doživljaja suvremenika praćeni fotografijama potresa iz 1880. približavaju nam taj događaj koji je imao dalekosežne posljedice na grad. Srušene zgrade se uklanjaju, oštećene obnavljaju, cijeli grad dobiva novu vizuru. Gradnja pokrenuta nakon potresa 1880. pretvorila je Zagreb u europsku metropolu. Potres iz ožujka 2020. također je oštetio brojne građevine. Nadamo se da će Zagreb, poučen ranijim iskustvom, i iz ovog potresa izaći još snažniji i ljepši.

Uživajte u virtualnoj izložbi , a za potpuniji doživljaj uključite zvučnike, pritisnite i uživajte u zvucima zagrebačkih starogradskih pjesama!

Deplijan izložbe

Glas Hrvatske – međunarodni program Hrvatskog radija

 

 

Autorica koncepcije izložbe i deplijana: Željka Dmitrus

Autorica teksta deplijana i stručna suradnica u realizaviji izložbe: Sonja Galina

Pripremanje arhivskog gradiva: Sonja Galina i Jelena Grčević

Fotografiranje i skeniranje arhivskog gradiva: Sonja Galina i Danko Rusan

Fotografije stradalog Državnog arhiva u Zagrebu: Mihaela Barbaric i Darko Rubčić

Grafička priprema: Kristina Džepina-Bajić

Tisak: Ars kopija

Izložbu i deplijan financiraju Ministarstvo kulture i Državni arhiv u Zagrebu.

Posebne zahvale:

Muzeju “Kuća Šenoa” I voditeljici muzeja Jasmini Reis na ustupljenoj fotografiji Augusta Senoe,

Agenciji CROPIX i Aleksandri Samardžić na ustupljenim fotografijama potresa u Zagrebu u ožujku 2020., Agenciji PIXSELL i Safeti Krupić Valent na ustupljenim fotografijama potresa u Zagrebu u ožujku 2020.

Autorica koncepcije izložbe i deplijana: Željka Dmitrus